Chróm v potravinách

Okrem toho má účinky aj na nervový systém či kardiovaskulárnu sústavu, hlavne, ak sa prijíma vo forme pikolinát chrómu. Nájsť ho možno v rôznej potrave vrátane mäsa. Tento minerál je potrebný prakticky všetky skupiny ľudí, či už ide o ženy v tehotenstve, športovcov, ľudí. Stojí tak trochu v tieni známejších bratov ako magnézium, alebo zinok.


To mu ale vonkoncom neuberá na význame a dôležitosti. Chróm ľudské telo potrebuje. Kromě toho tato živina pomáhá při tvorbě svalů, protože zlepšuje vstřebávání bílkovin ve střevě a také napomáhá při spalování tělesného tuku a napomáhá procesu hubnutí. Navyše táto živina pomáha pri tvorbe svalov, pretože zlepšuje vstrebávanie bielkovín v čreve a pomáha aj pri spaľovaní telesného tuku, napomáhajúcemu procesu úbytku hmotnosti. Podobne ako pri iných stopových prvkoch, aj chrómu je v potravinách len málo a jeho obsah kolíše v závislosti od expozície z prostredia a pri výrobe.


Poměrně bohatými zdroji tohoto prvku jsou maso, melasa, hnědý cukr, lesní plody, červená řepa. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých tuků. Obsahu chromu v potravinách (tabulka) a. Jednoduchý a spolehlivý test, jak zjistit zásoby chromu v lidsk�. Nazýva sa tiež ,,esenciálny stopový prvok“ pretože je nevyhnutný pre zdravie človeka.


Chróm v potravinách

Existujú dve formy chrómu: trojmocný a šesťmocný chróm. Prvý z nich je obsiahnutý v potravinách a doplnkoch a je bezpečný pre ľudí. Druhý je známy ako toxín, ktorý môže spôsobiť kožné problémy a rakovinu. Není jednoduché zjistit, že v organismu magnesium chybí. V počátečních fázích se jeho nedostatek projevuje hlavně nechutenstvím, únavou, slabostí, bolestmi hlavy nebo podrážděností.


Pokud s deficitem tohoto minerálu bojuje člověk déle, vyskytují se svalové křeče, brnění končetin nebo poruchy srdečního rytmu. Funkcie chrómu v organizme: - pomáha v tele udržiavať normálnu hladinu glukózy - pracuje s inzulínom v metabolizme glukózy - môže znižovať hladinu. Jednoducho a prehľadne o zdravom jedle, stravovaní, potravinách , živinách. Minerálne látky, ktoré sa v našom organizme nachádzajú len v malom množstve, nazývame stopové prvky. Takou látkou je aj chróm.


Chróm v potravinách

Hoci tento mikroelement nepotrebuje naše telo prijímať vo vysokých dávkach, jeho prítomnosť je nevyhnutná. Kromě toho jsou celé potraviny, jako je hnědý cukr, rýže, těstoviny a celozrnná mouka, důležitými zdroji chrómu, protože rafinace odstraňuje většinu z těchto živin z potravy. V ideálním případě se tyto potravní chrómové potraviny konzumují společně se zdrojem. Trojmocný chrom je všude kolem nás, nejen v potravinách a nápojích, ale i ve vzduchu. Je prakticky netoxický, na rozdíl od šestimocného chromu používaného v průmyslové výrobě.


V této podobě je silně toxický a způsobuje vážná onemocnění. Jeho mikrodávky se sice mohou uvolňovat třeba z nerezových příborů, ale účinkem kyselosti žaludeční šťávy se chrom. Diagnostika: Přítomnost stopových prvků v organismu zjišťujeme laboratorními metodami, konkrétně atomovou. Bílkoviny v našem těle nejsou primárně využívány jako zdroj energie, což je důvo proč zvýšený příjem bílkovin na úkor sacharidů pomáhá při hubnutí.


Chróm v potravinách

V následujících řádkách vám představím bohatých zdrojů bílkovin jak z živočišné, tak i rostlinné říše. Své favority si zde vybere určitě každý. Chrom je užíván také průmyslově např. Naopak, pokiaľ si chcete dať napríklad plátky šunky (50g) je potrebné hodnoty vydeliť dvoma, pretože v tabuľke je uvedená hodnota na 100g.


Pri niektorých potravinách sme v tabuľkách uviedli aj hodnoty na bežnú váhu danej potraviny. Takže si vždy najprv skontrolujte, akej hmotnosti zodpovedajú uvedené energetické a.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Furnace decoking procedure

Písková filtrace bestway náhradní díly

Zapojení bojleru dražice