Externí přívod vzduchu norma

Externí přívod vzduchu přivedený do utěsněné spalovací komory je řešením tohoto problému. Krbové vložky a kamna vyžadují dostatek spalovacího vzduchu pro hoření. Kyslík ze vzduchu se zúčastní hoření, přemění se na kouřové spaliny a vyletí ven komínem.


Množstvím dodávaného vzduchu regulujeme intenzitu a rychlost spalování dřeva. Má jedinou úlohu, a to dodat kyslík pro hoření v topeništi. Nijak tedy neslouží k rozvádění tepla po místnosti.

Pokud chceme využít externího přívodu, pak si musíme vybrat takový spotřebič, který napojení externího přívodu umožňuje. Přívod vzduchu se zpravidla dělá kruhovou trubkou. Vlevo je délka přívodu vzduchu , kde rovné úseky jsou jasné, ale každý ohyb o 90° se počítá jako 5metru rovného vedení. Abychom tedy byli schopni přívod vzduchu správně navrhnout, nabízí nám norma tabulku, ve které jsou stanoveny požadované plochy průřezu potrubí v závislosti na délce a přímosti potrubí.


Tyto hodnoty jsou pak samozřejmě různé pro různé výkony krbové vložky. Pro jednotlivé úseky potrubí jsou definovány tzv. Použil jsem oranžovou KG rouru DN10 vyspádováno směrem ven, obložil kusy EPS, překryl igelitem, aby mi do toho nezatekl beton při betonování základové desky.


Pokud máte základovou desku hotovou, máte asi smůlu, do podlahy se Vám to nevleze.

Takto přiváděný vzduch slouží pouze k hoření v topeništi, neslouží k rozvádění tepla po domě ani neplní žádnou jinou funkci. Pro pobytové místnosti legislativa udává požadavky na větrání a na vytápění s možností regulace vnitřní teploty. Pro větrání je dáno minimální množství vyměňovaného venkovního vzduchu na osobu, nebo minimální intenzita větrání a jako ukazatel kvality vnitřního prostředí slouží oxid uhličitý CO2. Dnešní moderní rodinné domy se realizují v nízkoenergetickém standardu.


Vzniká tedy v případě instalace spotřebiče potřeba zajisti přívod vzduchu pro jeho hoření. Pro tento případ nabízíme externí rozvody vzduchu. Instalují se do skladby podlahy a jsou napojeny na externí přívod. Animace přívodu vzduchu na hoření komínovým systémem CIKO TEC.


Vzduch se při průchodu komínem předehřívá a může tak zvyšovat účinnost spotřebiče. No jo, ale dnes existují normy, že musíš mít externí přívod vzduchu pro krbová kamna a snad i vložky. Jde o to, že dnešní novostavby jsou tak utěsněné, že nemáš šanci do baráku čerstvý vzduch dostat (plastová okna, parotěsné folie, tepelné izolace). Spotřebič má obvykle v zadní části speciální externí přívod vzduchu , ke kterému je pomocí kanálu vzduch pro hoření přiveden. Stará digestoř a ani nevýkonný větrák v koupelně a na záchodě nepřetáhly komínový tah.


Její nejmenší průměr udává následující tabulka. Nyní si na to musí dávat pozor. Takže byl naprosto v pohodě. EXTERNÍ PŘÍVOD VZDUCHU - CPV Dnes již velmi vyhledávané technické řešení přívodu spalovacího vzduchu do krbových kamen a krbových vložek.


Někdy bývá označován i jako centrální přívod vzduchu (CPV).

Krbař mi ke krbovým kamnům nainstaloval na externí přívod vzduchu automatickou klapku, která při poklesu teploty spalin pod 3°C uzavře přívod ext. Mám ale pasivní dům a je maximálně vzduchotěsný (bdtest 4). Mám obavu , co se stane, když ventilační.


Hezká krbová kamna Vision nabízí díky proskleným bokům hned pozorovací úhly. Teprve v poslední době se objevují na trhu sporáky a kamna určená do interiérů, která mají externí přívod vzduchu a automaticky uzavíratelná dvířka. Jedná se tedy o spotřebiče typu C, které svojí potřebou spalovacího vzduchu nezatěžují prostor, ve kterém jsou instalovány. Výkonná, úsporná, teplovzdušná dvouplášťová kamna Norm P. Jedinečná trubková konstrukce-přirozená cirkulace vzduchu.


Původně jsem chtěl přívod vzduchu z místnosti, ale nyní jsem se rozhodl pro jinou krbovou vložku s výměníkem, která je pro externí přívod vzduchu ideální. Jen jsem bohužel nedal rouru do základu, tak jsem nucen ji dat do podlahy. Uvnitř se lépe dýchá, protože kamna nespalují již jednou ohřátý vzduch. Ideální pro zateplené domy, nezbytné pro pasivní a nízkoenergetické sta.


Kudy je nejlépe vést přívod vnějšího vzduchu do krbové vložky. V projektu mám přívod udělaný 100mm KG trubkou vedenou v podlahovém polystyrenu. Komín s přívodem vzduchu.


V naší nabídce naleznete základní řešení: 1. V dnešní době se kladou zvýšené nároky na energetickou náročnost staveb.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Furnace decoking procedure

Písková filtrace bestway náhradní díly

Zapojení bojleru dražice